• Novinky

          • Tvorivé dielne na 1.stupni
            • Tvorivé dielne na 1.stupni

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne na 1.stupni.

              Každoročne sa pred Veľkou nocou venujeme na 1.stupni rozvíjaniu kreativity a zručnosti u detí v rámci Tvorivých dielničiek. Ani tento rok nebol výnimkou. Žiaci, aj pani učiteľky svoju tvorivú náladu pretavili do nádherných, oku lahodiacich veľkonočných dekorácií. Malí i veľkí - všetci s chuťou pracovali.

            • Deň učiteľov

            • "Skvelí učitelia sa vedia vcítiť do detí, rešpektovať ich a veria, že každé jedno má niečo jedinečné, na čom sa dá stavať." 

              Prajem našim učiteľom a ostatným pedagogickým a odborným zamestnancom pekný deň, otvorenú myseľ, veľa nápadov, aby svojou prácou a bytím inšpirovali svojich žiakov a aby ich práca napĺňala a nezabudli prečo si ju vybrali :-)

              Drahé kolegyne a kolegovia, ďakujem za vašu prácu a prajem Vám krásny Deň učiteľov. 

              Magdaléna Eliášová

            • Informácia k zápisu do 1. ročníka v šk. roku 2024/2025

            • Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Každé dieťa, ktoré do 31. augusta 2024 (vrátane) dovŕši vek šesť rokov , musí jeho zákonný zástupca (ďalej rodič) prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky.

              Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. Základná škola Smolenice je spádová pre žiakov zo Smoleníc a Lošonca.

               

              Zápis sa tento rok uskutoční 17. 4. a 18. 4. 2024 od 14:00-18:00.

              Na zápis prichádza zákonný zástupca spolu s dieťaťom.

              Rezervujte si konkrétny čas zápisu na Edupage. Po vyplnení a odoslaní prihlášky Vám vygeneruje platný kód, na základe ktorého môžete v prípade potreby prihlášku upraviť a následne rezervovať presný čas na zápis. Rezervovať presný čas bude možné až po tom, ako admin prihlášku potvrdí (najneskôr do 12:00 nasledujúceho dňa).

               

              Ako prebieha prihlasovanie a zápis

              Poprosíme vyplniť elektronickú prihlášku na stránke školy (v hornej hlavnej lište), ktorá bude zverejnená. Ak je to možné, naskenujte do prihlášky aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy (obe strany) oboch zákonných zástupcov. Systém vám túto možnosť ponúkne. Prihlášku je treba vypĺňať aj s diakritickými znamienkami (dĺžne, mäkčene) podľa rodného listu a OP.

              Elektronická prihláška musí byť vyplnená v termíne od 1.4.- 10.4.2024 do 16:00.

              • Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku – v čase zápisu ju prídete podpísať do školy. Prineste si aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy na skontrolovanie. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Nájdete ho nižšie.
              • Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou, vyzdvihnite si všetky potrebné tlačivá v škole do 8.4.2024. Termín si dohodnite na tel. čísle 0911 327 494. Všetky vyplnené dokumenty prinesiete v čase zápisu do školy spolu s rodným listom a občianskym preukazom. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Nájdete ho nižšie.

              Súhlas druhého zákonného zástupcu


              Pri zápise je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

              •    rodný list dieťaťa
              •    občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov
              •    v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti centra poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú)
              •    ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Čo je školská spôsobilosť?

              Školská spôsobilosť(zrelosť) je pripravenosť dieťaťa na zvládnutie určitých výchovno-vzdelávacích požiadaviek, súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno -vzdelávacieho programu základnej školy. Ak dieťa po dovŕšení 6.roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže rodič požiadať riaditeľa materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Súčasťou takejto žiadosti je : odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného Centra poradenstva a prevencie.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?
              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky  výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zároveň treba doložiť potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania z príslušnej materskej školy.

              Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?
              Na jednej strane sú to, samozrejme, rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma. No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť.

               

              Musí riaditeľ prijať dieťa do školy, do ktorej sa hlási?                                                                     Riaditeľ školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode jeho školy,  a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak dieťa nemá trvalé bydlisko v školskom obvode školy, riaditeľ dieťa nemusí prijať.

              Deti s pokračovaním povinného predprimárneho vzdelávania sa opätovne musia zúčastniť zápisu na školský rok 2024/2025.

              Riaditeľ vydá rozhodnutie o prijatí/neprijatí do 15.6.2024.

              Dňa 3.4. sa uskutoční v našej škole Deň otvorených dverí o 10:00. Bližšie informácie budú na webe školy.

            • Deň otvorených dverí

            • Ďakujeme zúčastneným rodičom za položené otázky, za prejavené názory a účasť. Na školu sa prišli pozrieť s rodičmi aj budúci prváci. Deviataci porozprávali rodičom, prečo sa v škole cítia dobre, čo sa im páči, ako žiakom pomáhajú asistenti, ktoré z množstva akcií majú najradšej a ako pracujú s nimi učitelia.  Zároveň ukázali svoje prezentačné schopnosti a prejav pred publikom. Rodičia mohli ísť aj na otvorené hodiny do tried a tak nasať atmosféru jedného školského dňa. 

              Janke Uhrovej a Kristínke Hebelkovej patrí poďakovanie za vytvorenie vstupného priestoru s hodnotami školy. 

            • Pletenie korbáčov na 1.stupni

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pletenie korbáčov na 1.stupni.

              Košikárstvo a pletenie korbáčov odpradávna patrili k tradičným remeslám našich predkov. Dnes sa postupne z našich životov vytrácajú. V pondelok si ich prakticky pripomenuli a vyskúšali žiaci I. stupňa a spolu s pánom Surkošom postupne zisťovali, ako sa pletú tradičné korbáče.

          • Marec – mesiac knihy
            • Marec – mesiac knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec – mesiac knihy.

              Pri tejto príležitosti sme mali 21.3. v školskej knižnici akciu pre I. stupeň : Dramatizácia rozprávky. Žiaci jednotlivých tried I. stupňa pod vedením p. triednych učiteliek si pripravili dramatizované čítanie, niektorí dramatizáciu textu spojenú s hraním postáv, či s využitím rekvizít. Žiaci videli takto spracované rozprávky, príbehy s poučným záverom i povesť. Účinkujúci boli odmenení potleskom a uznaním zo strany spolužiakov i vyučujúcich. Tešíme sa na ďalšie tvorivé stretnutia v školskej knižnici.

            • Medzinárodný deň vody

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň vody.

              Medzinárodný Deň vody prebiehal na našej škole v duchu modrej farby. Poobliekali sme sa do modra. V rámci týždňa žiaci v triednych kolektívoch vytvárali svoje plagátiky. Zaoberali sa tým čo pre nich voda znamená a prečo je vodou dôležité šetriť. Z toho vznikli nádherné a nápadité plagáty, ktoré vyhodnotíme a víťaza odmeníme. Žiačky Ella Michaela Bottová a Táňa Chmelíková nás cez školský rozhlas oboznámili s dôležitosťou vody. Dňom vody sa zaoberali aj na informatike. Všetky plagátiky, výtvory a práca v triednych kolektívoch môžete vidieť na fotkách.

            • Múzeum holokaustu v Seredi

            • Dnes 22.3.2024 naši deviataci navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Po úvodnej prednáške na tému „Úteky z táborov smrti“ nasledovala prehliadka expozície so sprievodným slovom. Verím, že sa dozvedeli veľa nového a zaujímavého a zároveň im návšteva múzea pomohla vytvoriť si ucelenejší obraz o období Slovenského štátu a politike, ktorá je s týmto tragickým obdobím v našich dejinách spätá.

            • Deň otvorených dverí

            • Pozývame všetkých rodičov našich žiakov aj rodičov škôlkarov a budúcich prvákov na Deň otvorených dverí. Tešíme sa na vás v stredu 27.3. o 10:00 vo vestibule školy. Po predstavení školy sa môžete pozrieť na otvorenú hodinu v triede vášho dieťaťa. 

              Poprosím vás o nahlásenie záujmu (naši rodičia anketou cez Edupage). Budúci rodičia prvákov formou emailu na riaditel@zssmolenice.sk.

            • Obvodné kolo Hollého pamätník

            • V Trnave sa uskutočnilo dňa 21.3. obvodné kolo v súťaži Hollého pamätník v III. kategórii. Našu školu reprezentovala Dominika Suchánová zo 7. B a Matúš Žalud zo 7. A. Matúš získal v III. kategórii poézie 3. miesto a postupuje do ďalšieho kola. Gratulujeme. 

            • Biblická olympiáda, dekanátne kolo

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblická olympiáda, dekanátne kolo.

              Prvé miesto v dekanátnom (okresnom) kole Biblickej olympiády! Blahoželáme k víťazstvu žiakom: Matúšovi Gonovi zo VII.B, Metodovi Hricišinovi zo VI.A a Davidovi Gonovi z V.A. Z organizačných dôvodov súťaž prebiehala spojením dvoch dekanátov, Smolenice a Hlohovec. Zúčastnilo sa jej 7 družstiev. Naši žiaci obhájili prvenstvo v dekanáte Smolenice, a o dva body predbehli i favorita Hlohovca, cirkevnú ZŠ. Odvetu si dajú postupujúce družstvá v diecéznom (krajskom) kole. S výsledkom 91,94% správnych odpovedí sa stali i úspešnými riešiteľmi.

            • Gratulujeme!

            • Máme medzi nami ďalšiu športovo nadanú žiačku. Barborka Machalová, žiačka 7. B triedy získala 3. miesto na Majstrovstvách Slovenska v krasokorčuľovaní. Prikladáme diplom a bronzovú medailu a gratulujeme. 

            • Riaditeľské voľno

            • Riaditeľka Základnej školy s materskou školou Smolenice v súlade so zákonom 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) §150, ods. 5 a o zmene a doplnení niektorých zákonov,

               udeľuje žiakom 5.-8.ročníka dňa 20. marca 2024 (streda)

               riaditeľské voľno z organizačných dôvodov - konanie celoslovenského Testovania 9-2024. Vyučovanie žiakov 1.- 4.ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín.

              Žiaci, ktorí majú riaditeľské voľno sú z obeda odhlásení.

              V Smoleniciach, 13.3.2024                                                          Mgr. Magdaléna Eliášová

                                                                                                                                        riaditeľka školy

            • Zasadnutie Žiackej školskej rady

            • Dnes sa uskutočnilo v zborovni ďalšie zasadnutie Žiackej školskej rady, na ktorom sa zúčastňujú dvaja zástupcovia všetkých tried 2. stupňa (volení na začiatku roka). Žiakov najviac trápi ničenie školského majetku, sami vyjadrili nespokojnosť s tým, ako sa niektorí správajú na toaletách a na miestach, kde ich nie je vidieť (nielen ničenie, ale aj neporiadok - vyťahovanie utierok na ruky, všade sa povaľujúci toaletný papier).  Záleží im na tom, aby sme sa všetci v škole správali ako doma a robili po sebe poriadok. Sami sa prihovoria spolužiakom aj v školskom rozhlase. 

              So žiakmi sme sa rozprávali aj o posielaní domácich úloh. Keď je niekto chorý, spolužiaci nie sú ochotní poslať úlohy. Je to problém vo všetkých triedach. Vedia sa dohodnúť na hre, na stretnutí, ale poslať úlohy nemajú čas. Pritom v dnešnej dobe, stačí odfotiť mobilom, čo v škole preberali a odoslať. 

              Nakoľko nám stále miznú rakety a loptičky na vonkajší stolný tenis, ktorý môžu žiaci využívať počas prestávok, ak sa chce žiak hrať, môže si priniesť vlastnú raketu a loptičku, na ktorú si bude dávať pozor. 

              Žiakom  na 2. stupni sme zakúpili dva nové kvalitné stolné futbaly, ktoré využívajú na prestávkach, veríme, že im vydržia čo najdlhšie :-)

              Ostatné požiadavky na vedenie školy z minulého zasadnutia sme prerokovali a žiaci dostali odpovede na svoje požiadavky. 

              Ďakujeme šikovným žiakom, ktorí zodpovedne vykonávajú funkciu a učia sa vyjadrovať názor a  navrhovať riešenia.

              Zápisnicu prikladám. 

              Zapisnica_15.03_(2).docx

              Magdaléna Eliášová a Ivana Štibraná 

            • Všetkovedko

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Všetkovedko.

              Všetkovedko - je celoslovenská vedomostná súťaž o najbystrejšie hlavičky, do ktorej sa už pravidelne zapájajú i žiaci z našej školy. Deti si v jednotlivých ročníkoch vyskúšali, čo vedia z prvouky, vlastivedy, prírodovedy, slovenského a anglického jazyka, matematiky, informatickej, hudobnej, dopravnej a výtvarnej výchovy. Piatim žiakom sa podarilo prepracovať medzi 30% najúspešnejších. Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

            • 2 % pre Občianske združenie Naša škola Smolenice

            • Informujeme vás v mene Rady rodičov.

               

              Vážení rodičia a priatelia školy,

              pomôžte nám skvalitniť výchovno-vzdelávací proces na škole darovaním 2% z dane.

              Zákon Vám umožňuje darovať 2 % zo svojich daní z príjmov neziskovej organizácii, ako je aj naše Rodičovské združenie. Tento dar Vás nič nestojí, pretože daň by ste inak odviedli štátu.

              Finančné prostriedky budú použité na:

              skvalitnenie výchovno-vzdelávacieho procesu na škole

              skvalitnenie vybavenia školy

              Je to spôsob, ako viete Vaše peniaze, ktoré ste zaplatili na daniach vrátiť späť našim deťom.

              Viac o tom, kde sú použité financie nájdete v časti Združenie rodičov na webovej stránke školy.

              Tlačivo Vám prikladáme do linku nižšie alebo ho nájdete vytlačené vo vestibule školy.

              Vyplnené tlačivo odovzdajte prostredníctvom dieťaťa triednemu učiteľovi. 

              V prípade otázok nás kontaktujte nás email nasa.skola.smolenice@gmail.com, prípadne pani riaditeľku školy email na riaditel@zssmolenice.sk

              Ing.Michaela Bottová, predsedníčka združenia

              Vyhlasenie_2023(1).pdf

            • Noc v škole V.B

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc v škole V.B.

              Jarné prázdniny sme s V.B zahájili so zábavnou Nocou v škole. Začali sme hrami v triede, potom sme sa posilnili pizzou. Po krátkom vytrávení pri spoločenských hrách sme sa vypotili v telocvični. Nasledovala diskotéka, chodbové hry a na záver schovávačka. Hľadali samozrejme pani učiteľky. Víťazom sa stal Lukáško, ktorého sme dlho nevedeli nájsť. Po jedenástej sme sa presunuli do knižnice, kde sme si vychutnali rozprávku a po nej väčšina detí sladko zaspala. Ráno sa nikomu nechcelo ísť domov, avšak všetko pekné raz skončí.

            • Prvý školský ples pre žiakov

            • Ocitli ste sa i vy v piatok v školskej jedálni a neverili ste vlastným očiam? Z fádneho priestoru určeného na stravovanie sa akoby mávnutím prútika stal okúzľujúci priestor priam bažiaci po dobrej atmosfére, tanečných výkonoch či v neposlednom rade - úsmevoch. A presne taký prvý školský ples pre druhý stupeň bol. Nebolo to však také jednoduché, ako som vopred napísala. Nedokázali sme len tak švihnúť prútikom a všetko behom sekundy zmeniť v prospech našej predstavy. Práve naopak. Chcelo to mnoho hodín plánovania, vymýšľania, vybavovania. Za výzdobu, plánovanie, dozor, moderovanie, upratovanie a všetko ostatné, čo bolo treba by som chcela poďakovať našim šikovným pedagogickým asistentkám. Menovite to boli: Kristína Hebelková, Jana Uhrová, Patrícia Petrovičová, Natália Slováková, Denisa Cisárová a Denisa Jánošíková. Vďaka patrí i pani učiteľke Moldovej, ktorá sa k ním pridala a vytvorili tak tím, reagujúci na každú požiadavku pohotovo, tím, ktorý neprekvapila žiadna požiadavka a tak sa celý ples zaobišiel bez akýchkoľvek patálií. Toto celé by však bolo niekde vo hviezdach, ak by sme nemali peniaze, za ktoré ďakujeme pani riaditeľke ZŠ s MŠ Smolenice a tiež členom ZRPŠ. Časť z nich bola použitá na výzdobu a ostatné na jedlo a občerstvenie. Pri výzdobe musím poďakovať: pani Kataríne Uličnej Pagáčovej za návleky na stoličky, ktoré vytvorili wau efekt, Svadobnej agentúre, kvetinárstvu a cateringu JP za zásteny, ktoré priestor zútulnili a prekryli to, čo sme vidieť nechceli. Aký bol priebeh plesu? Hostí vítali milé asistentky, ktoré každého z nich odviedli k stolíku s welcome drinkom ako sa patrí a malej pozornosti v podobe výbornej a krásnej makrónky. Tento luxus sme mohli deťom dopriať vďaka p. starostovi z Lošonca, ktorý nám zapožičal poháre a rodine Korytárovej za upečenie a darovanie naozaj skvelých makróniek. Po usadení hostí podľa zasadacieho poriadku prebehlo oficiálne otvorenie a zábava sa mohla začať. Parket od začiatku praskal vo švíkoch, začo vďačíme Matúšovi Kurucovi a jeho rodičom, ktorí poskytli profesionálny reproduktor dokonale ozvučujúci priestor. Dobrú zábavu podporil i dataprojektor, ktorý hostia doslova hltali. Deti spoločne tancovali choreografie premietané na stene pred nimi. Vďaka za jeho požičanie patrí rodine Révayovej. Deti tancovali, spievali si, tešili sa, do toho bolo vidno pomedzi nimi poletujúce bublinky a paru ako na správnej ,,párty“. Bol to úžasný pohľad. Za techniku podporujúcu vizuálne efekty tohto typu ďakujeme OZ Neštišané a OZ Karpatoš. Samozrejme mi nedá nepoďakovať Alexovi Kumančíkovi – na škole známemu odborníkovi na techniku, v tento večer zastrešujúcemu celú hudobnú a premietaciu produkciu. Veľkým prekvapením pre našich ctených hostí boli teplé bufetové stoly, ktoré pripravila Pizzeria Halenár. Deti priam híkali od úžasu, keď ich pani učiteľky vyzvali k slávnostnej večeri. Ešte väčšmi boli prekvapení, keď ich mal kto obslúžiť, naložiť im, vziať prázdny tanier, spýtať sa, či si dajú ešte, či im chutilo... Nepoďakovala som ešte za slané občerstvenie venované Pekárňou Školuda, ktoré hostia pochrumkávali počas celého večera, tiež za pitný režim počas celého večera od Dvere a parkety s.r.o. a v neposlednom rade pánovi školníkovi, ktorý bol nápomocný pri každej požiadavke, ktorú sme mali. Zlatým bodom programu bolo vyhlásenie kráľa a kráľovnej prvého školského plesu. Z deviatich párov hostia svojimi hlasmi zvolili víťazný pár – Zoyu Bednarovskú (VII.A) a Mária Skalického (VII.B), ktorým som odovzdala šerpy, korunky a víťazke ružičku na pamiatku. Tak, ako spontánne sa hostia bavili počas celého plesu, pri jeho ukončení začali spontánne pomáhať pri spratávaní. Tým mne i všetkým ostatným podieľajúcim sa na organizácií a priebehu plesu poďakovali, hoc i bez slov. Dúfam, že pozitívne pocity, ktoré v sebe od piatkového prvého školského plesu prechovávam, nezdieľam jediná. Verím, že sme vykročili v ústrety novej tradícií a tento ples budeme organizovať každý rok. Bola by škoda prísť o toľké úsmevy, udivené pohľady a očarené tváre tých najvzácnejších hostí. Ešte raz jedno veľké ďakujem všetkým.

              Mgr.Veronika Sameková