• Novinky

            • Deň Zeme 2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň Zeme 2024.

              22. apríl je Medzinárodný Deň Zeme. Počas tohto dňa na našej škole prebiehali edukatívne aktivity, ktoré si formou rovesníckeho vzdelávania pripravili žiaci z kolégia Zelenej školy v spolupráci s našimi najstaršími deviatakmi. Zamerali sme sa hlavne na ochranu prírody a problematiku odpadu. Následne sme sa so žiakmi vybrali do areálu školy, ale i do samotnej obce, kde sme vyzbierali odpadky. Všetkým organizátorom patrí veľké ďakujem. Petra Majerníková

            • Expert Geniality Show

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Expert Geniality Show.

              Záujem o expertov stále rastie......Každoročná súťaž Expert Geniality Show je u nás veľmi populárna a obľúbená medzi žiakmi. Deti v nej súťažia nielen v matematike, ale aj v predmetoch ako cudzí jazyk, zemepis, dejepis, biológia, fyzika či šport. Všeobecné znalosti si preverili viacerí žiaci z 2. stupňa a v každej kategórii máme umiestnenia najlepší z najlepších. Výhercom gratulujeme a veríme, že buduci rok budeme ešte lepší.

            • Deň narcisov 2024

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov 2024.

              V dnešný Deň narcisov sme aj my prispeli svojou snahou pre dobrú vec. Prispeli deti z celej školy, materskej školy, Obecného úradu, Domu seniorov ale i náhodní okoloidúci. Za každý príspevok v mene tých, ktorí to najviac potrebujú, srdečne ďakujeme. Vyzbieraná suma bola 782,05 eur.

            • DEŇ NARCISOV

            • Dňa 18.4.2023 (vo štvrtok) budú realizovať Zbierku Ligy proti rakovine naši deviataci s učiteľmi Zbierka prebehne v škole a následne aj v obci. Symbolickým narcisom, ktorý dostanete za dobrovoľný príspevok, prispejete na pomoc onkologickým pacientom.

            • Volejbal na škole

            • Volejbalové družstvo Hit Trnava Smolenice, po tréningovej činnosti od septembra si vyskúšali svoje prvé súťažné volejbalové zápasy proti družstvám z rovnakého volejbalového klubu z Trnavy. Družstvo vedie v zápasoch ako aj v tréningoch trénerka Vanesa Sukovská. Zápasy Baby volley sú určené pre deti ročníka 2013 a mladších a hrajú sa na zmenšenom ihrisku s upravenými pravidlami 3 na 3.

              Tréningy volejbalu sú v utorky a vo štvrtky od 16:00 hod do 17:00 hod. v telocvični ZŠ s MŠ v Smoleniciach.

            • Biblická olympiáda

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Biblická olympiáda.

              Žiaci Matúš Gono, David Gono a Metod Hricišin sa zúčastnili diecézneho (krajského) kola Biblickej olympiády. Umiestnili sa na 6. mieste a stali sa úspešnými riešiteľmi olympiády. Blahoželáme!

            • Školský pohár SFZ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školský pohár SFZ.

              Výber našich šiestakov odohral futbalový turnaj na ZŠ Kornela Mahra. Chlapci v náročnej konkurencii zanechali dobrý dojem a obsadili konečné 3. miesto.

              ZŠ s MŠ Smolenice - ZŠ K. Mahra 2:6

              ZŠ s MŠ Smolenice - ZŠ Spartakovská 5:0

              ZŠ s MŠ Smolenice - ZŠ SUT 3:6

            • Informácia k zápisu do 1. ročníka v šk. roku 2024/2025 - poprosíme vyplniť do 10.4.

            • Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Každé dieťa, ktoré do 31. augusta 2024 (vrátane) dovŕši vek šesť rokov , musí jeho zákonný zástupca (ďalej rodič) prihlásiť na plnenie povinnej školskej dochádzky.

              Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. Základná škola Smolenice je spádová pre žiakov zo Smoleníc a Lošonca.

               

              Zápis sa tento rok uskutoční 17. 4. a 18. 4. 2024 od 14:00-18:00.

              Na zápis prichádza zákonný zástupca spolu s dieťaťom.

              Rezervujte si konkrétny čas zápisu na Edupage. Po vyplnení a odoslaní prihlášky Vám vygeneruje platný kód, na základe ktorého môžete v prípade potreby prihlášku upraviť a následne rezervovať presný čas na zápis. Rezervovať presný čas bude možné až po tom, ako admin prihlášku potvrdí (najneskôr do 12:00 nasledujúceho dňa).

               

              Ako prebieha prihlasovanie a zápis

              Poprosíme vyplniť elektronickú prihlášku na stránke školy (v hornej hlavnej lište), ktorá bude zverejnená. Ak je to možné, naskenujte do prihlášky aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy (obe strany) oboch zákonných zástupcov. Systém vám túto možnosť ponúkne. Prihlášku je treba vypĺňať aj s diakritickými znamienkami (dĺžne, mäkčene) podľa rodného listu a OP.

              Elektronická prihláška musí byť vyplnená v termíne od 1.4.- 10.4.2024 do 16:00.

              • Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku – v čase zápisu ju prídete podpísať do školy. Prineste si aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy na skontrolovanie. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Nájdete ho nižšie.
              • Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou, vyzdvihnite si všetky potrebné tlačivá v škole do 8.4.2024. Termín si dohodnite na tel. čísle 0911 327 494. Všetky vyplnené dokumenty prinesiete v čase zápisu do školy spolu s rodným listom a občianskym preukazom. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Nájdete ho nižšie.

              Súhlas druhého zákonného zástupcu


              Pri zápise je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

              •    rodný list dieťaťa
              •    občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov
              •    v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti centra poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú)
              •    ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Čo je školská spôsobilosť?

              Školská spôsobilosť(zrelosť) je pripravenosť dieťaťa na zvládnutie určitých výchovno-vzdelávacích požiadaviek, súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno -vzdelávacieho programu základnej školy. Ak dieťa po dovŕšení 6.roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže rodič požiadať riaditeľa materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Súčasťou takejto žiadosti je : odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast a odporučenie príslušného Centra poradenstva a prevencie.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?
              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky  výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zároveň treba doložiť potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania z príslušnej materskej školy.

              Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?
              Na jednej strane sú to, samozrejme, rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma. No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť.

               

              Musí riaditeľ prijať dieťa do školy, do ktorej sa hlási?                                                                     Riaditeľ školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode jeho školy,  a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak dieťa nemá trvalé bydlisko v školskom obvode školy, riaditeľ dieťa nemusí prijať.

              Deti s pokračovaním povinného predprimárneho vzdelávania sa opätovne musia zúčastniť zápisu na školský rok 2024/2025.

              Riaditeľ vydá rozhodnutie o prijatí/neprijatí do 15.6.2024.

              Dňa 3.4. sa uskutoční v našej škole Deň otvorených dverí o 10:00. Bližšie informácie budú na webe školy.

          • Tvorivé dielne na 1.stupni
            • Tvorivé dielne na 1.stupni

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tvorivé dielne na 1.stupni.

              Každoročne sa pred Veľkou nocou venujeme na 1.stupni rozvíjaniu kreativity a zručnosti u detí v rámci Tvorivých dielničiek. Ani tento rok nebol výnimkou. Žiaci, aj pani učiteľky svoju tvorivú náladu pretavili do nádherných, oku lahodiacich veľkonočných dekorácií. Malí i veľkí - všetci s chuťou pracovali.

            • Deň učiteľov

            • "Skvelí učitelia sa vedia vcítiť do detí, rešpektovať ich a veria, že každé jedno má niečo jedinečné, na čom sa dá stavať." 

              Prajem našim učiteľom a ostatným pedagogickým a odborným zamestnancom pekný deň, otvorenú myseľ, veľa nápadov, aby svojou prácou a bytím inšpirovali svojich žiakov a aby ich práca napĺňala a nezabudli prečo si ju vybrali :-)

              Drahé kolegyne a kolegovia, ďakujem za vašu prácu a prajem Vám krásny Deň učiteľov. 

              Magdaléna Eliášová

            • Deň otvorených dverí

            • Ďakujeme zúčastneným rodičom za položené otázky, za prejavené názory a účasť. Na školu sa prišli pozrieť s rodičmi aj budúci prváci. Deviataci porozprávali rodičom, prečo sa v škole cítia dobre, čo sa im páči, ako žiakom pomáhajú asistenti, ktoré z množstva akcií majú najradšej a ako pracujú s nimi učitelia.  Zároveň ukázali svoje prezentačné schopnosti a prejav pred publikom. Rodičia mohli ísť aj na otvorené hodiny do tried a tak nasať atmosféru jedného školského dňa. 

              Janke Uhrovej a Kristínke Hebelkovej patrí poďakovanie za vytvorenie vstupného priestoru s hodnotami školy. 

            • Pletenie korbáčov na 1.stupni

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pletenie korbáčov na 1.stupni.

              Košikárstvo a pletenie korbáčov odpradávna patrili k tradičným remeslám našich predkov. Dnes sa postupne z našich životov vytrácajú. V pondelok si ich prakticky pripomenuli a vyskúšali žiaci I. stupňa a spolu s pánom Surkošom postupne zisťovali, ako sa pletú tradičné korbáče.

          • Marec – mesiac knihy
            • Marec – mesiac knihy

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec – mesiac knihy.

              Pri tejto príležitosti sme mali 21.3. v školskej knižnici akciu pre I. stupeň : Dramatizácia rozprávky. Žiaci jednotlivých tried I. stupňa pod vedením p. triednych učiteliek si pripravili dramatizované čítanie, niektorí dramatizáciu textu spojenú s hraním postáv, či s využitím rekvizít. Žiaci videli takto spracované rozprávky, príbehy s poučným záverom i povesť. Účinkujúci boli odmenení potleskom a uznaním zo strany spolužiakov i vyučujúcich. Tešíme sa na ďalšie tvorivé stretnutia v školskej knižnici.

            • Medzinárodný deň vody

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Medzinárodný deň vody.

              Medzinárodný Deň vody prebiehal na našej škole v duchu modrej farby. Poobliekali sme sa do modra. V rámci týždňa žiaci v triednych kolektívoch vytvárali svoje plagátiky. Zaoberali sa tým čo pre nich voda znamená a prečo je vodou dôležité šetriť. Z toho vznikli nádherné a nápadité plagáty, ktoré vyhodnotíme a víťaza odmeníme. Žiačky Ella Michaela Bottová a Táňa Chmelíková nás cez školský rozhlas oboznámili s dôležitosťou vody. Dňom vody sa zaoberali aj na informatike. Všetky plagátiky, výtvory a práca v triednych kolektívoch môžete vidieť na fotkách.

            • Múzeum holokaustu v Seredi

            • Dnes 22.3.2024 naši deviataci navštívili Múzeum holokaustu v Seredi. Po úvodnej prednáške na tému „Úteky z táborov smrti“ nasledovala prehliadka expozície so sprievodným slovom. Verím, že sa dozvedeli veľa nového a zaujímavého a zároveň im návšteva múzea pomohla vytvoriť si ucelenejší obraz o období Slovenského štátu a politike, ktorá je s týmto tragickým obdobím v našich dejinách spätá.

            • Deň otvorených dverí

            • Pozývame všetkých rodičov našich žiakov aj rodičov škôlkarov a budúcich prvákov na Deň otvorených dverí. Tešíme sa na vás v stredu 27.3. o 10:00 vo vestibule školy. Po predstavení školy sa môžete pozrieť na otvorenú hodinu v triede vášho dieťaťa. 

              Poprosím vás o nahlásenie záujmu (naši rodičia anketou cez Edupage). Budúci rodičia prvákov formou emailu na riaditel@zssmolenice.sk.

            • Obvodné kolo Hollého pamätník

            • V Trnave sa uskutočnilo dňa 21.3. obvodné kolo v súťaži Hollého pamätník v III. kategórii. Našu školu reprezentovala Dominika Suchánová zo 7. B a Matúš Žalud zo 7. A. Matúš získal v III. kategórii poézie 3. miesto a postupuje do ďalšieho kola. Gratulujeme.