• Novinky

          • Zápis do 1. ročníka-prihlasovanie spustené
            • Zápis do 1. ročníka-prihlasovanie spustené

            • Informácia k zápisu do 1. ročníka v šk. roku 2023/2024

               

              Povinná školská dochádzka začína začiatkom školského roka, ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku a dosiahne školskú spôsobilosť. Zapisujú sa deti narodené od 1.9.2016 do 31.8.2017. Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky.

              Žiak plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalý pobyt (ďalej len „spádová škola“), ak pre neho zákonný zástupca nevyberie inú základnú školu. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme na základné vzdelávanie. Základná škola Smolenice je spádová pre žiakov zo Smoleníc a Lošonca.

               

              Zápis sa tento rok uskutoční 12. 4. a 13. 4. 2023 od 14:00-18:30.

              Na zápis prichádzajú  zákonní zástupcovia  spolu s dieťaťom.

              Rezervujte si konkrétny čas zápisu na Edupage. Po vyplnení a odoslaní prihlášky Vám vygeneruje platný kód, na základe ktorého môžete v prípade potreby prihlášku upraviť a následne rezervovať presný čas na zápis. Rezervovať presný čas bude možné až po tom, ako admin prihlášku potvrdí (najneskôr do 12:00 nasledujúceho dňa). 

               

              Ako prebieha prihlasovanie a zápis:

              Poprosíme vyplniť elektronickú prihlášku na stránke školy (v hornej hlavnej lište), ktorá bude zverejnená 1.apríla.  Ak je to možné, naskenujte do prihlášky aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy oboch zákonných zástupcov. Systém vám túto možnosť ponúkne. Prihlášku je treba vypĺňať aj s diakritickými znamienkami (dĺžne, mäkčene) podľa rodného listu a OP.

              Elektronická prihláška musí byť vyplnená v termíne od 1.4.- 7.4.2022 do 12:00.

               

              • Ak ste vyplnili elektronickú prihlášku – v čase zápisu ju prídete podpísať do školy. Prineste si aj rodný list dieťaťa a občianske preukazy. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Nájdete ho nižšie. 
              • Ak nemáte možnosť elektronicky komunikovať so školou, vyzdvihnite si všetky potrebné tlačivá v škole do 4.4.2023. Termín si dohodnite na tel. čísle 0911 327 494. Všetky vyplnené dokumenty prinesiete v čase zápisu do školy spolu s rodným listom a občianskym preukazom. Nutná je účasť obidvoch zákonných zástupcov. V inom prípade, potrebujeme písomný súhlas druhého zákonného zástupcu. Nájdete ho nižšie.

               

              Deti, ktoré pokračovali v povinnom predprimárnom vzdelávaní, sa opätovne musia zúčastniť zápisu na školský rok 2023/2024.

               

              Pri zápise je potrebné predložiť nasledujúce doklady:

              •    rodný list dieťaťa
              •    občiansky preukaz oboch zákonných zástupcov
              •   v prípade dieťaťa, ktoré je v starostlivosti centra poradenstva a prevencie, doklad o odbornom posúdení pripravenosti dieťaťa na školu (ak ho v čase zápisov už majú)
              •  ak je výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu upravený súdom, zákonný zástupca dieťaťa preukáže pri zápise zverenie dieťaťa do osobnej starostlivosti.

              Časté otázky rodičov:

              Čo je školská spôsobilosť?

              Školská spôsobilosť(zrelosť) je pripravenosť dieťaťa na zvládnutie určitých výchovno-vzdelávacích požiadaviek, súhrn psychických, fyzických a sociálnych schopností, ktorý dieťaťu umožňuje stať sa žiakom a je predpokladom absolvovania výchovno -vzdelávacieho programu základnej školy.

              Ak dieťa po dovŕšení 6.roku veku nedosiahlo školskú spôsobilosť, môže rodič požiadať riaditeľa materskej školy o pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole.

              • Súčasťou takejto žiadosti je :
              • Odporučenie všeobecného lekára pre deti a dorast
              • Odporučenie príslušného Centra poradenstva a prevencie.

              Existuje možnosť predčasného nástupu do školy?
              Ak zákonný zástupca dieťaťa požiada o to, aby bolo na plnenie povinnej školskej dochádzky  výnimočne prijaté dieťa, ktoré nedovŕšilo šiesty rok veku, je povinný k žiadosti predložiť súhlasné vyjadrenie príslušného zariadenia poradenstva a prevencie a súhlasné vyjadrenie všeobecného lekára pre deti a dorast. Zároveň treba doložiť potvrdenie o plnení povinného predprimárneho vzdelávania z príslušnej materskej školy.

              Kto posúdi, či je dieťa pripravené na vstup do školy?
              Na jednej strane sú to, samozrejme, rodičia, ktorí vidia svoje dieťa a môžu vnímať jeho prednosti i rezervy. Na druhej strane by rodičia mohli požiadať o konzultáciu pedagóga v MŠ, ako on vníma dieťa z pedagogického hľadiska a či prípadne navrhuje nejaké odporúčania na prácu doma. No a v konečnom dôsledku je to detský psychológ, ktorý cielenými diagnostickými prostriedkami dokáže posúdiť pripravenosť dieťaťa s ohľadom na nároky školy, na jeho sociálnu i emocionálnu pripravenosť.

               

              Musí riaditeľ prijať dieťa do školy, do ktorej sa hlási?                                                      Riaditeľ školy je povinný prednostne prijať na plnenie povinnej školskej dochádzky žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode jeho školy,  a žiakov umiestnených v školskom zariadení alebo v inom zariadení na základe rozhodnutia súdu, ktorého sídlo sa nachádza v školskom obvode tejto spádovej školy, a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak dieťa nemá trvalé bydlisko v školskom obvode školy, riaditeľ dieťa nemusí prijať.

               

              Riaditeľ vydá rozhodnutie o prijatí/neprijatí do 15.6.2023.

               

              Písomný súhlas druhého zákonného zástupcu.docx
               

            • Ako podať návratku k žiadosti o dotáciu na stravu

            • Milí rodičia,

               

              od 1.mája.2023 bude môcť byť dotácia na stravu poskytovaná na všetky deti, ktoré navštevujú posledný ročník materskej školy a základnú školu. Zároveň sa nebude prihliadať ani na to, či je rodič poberateľom daňového bonusu na dieťa. To znamená, že na dieťa si môže uplatňovať dotáciu na stravu aj v prípade, že naň rodič poberá daňový bonus.

              Ak chce rodič poberať dotáciu na stravu, musí o ňu požiadať. Obedy "zadarmo" bez žiadosti nie sú možné. Každý z Vás si v týchto dňoch môže požiadať o dotáciu na stravu. Je to možné aj cez edupage (v sekcii Žiadosti/Vyhlásenia), preto Vám zasielame návod ako postupovať pri podaní žiadosti. Návod nájdete v súboroch nižšie. 

              https://help.edupage.org/?lang_id=2&id=u4450

              UPOZORNENIE!

              Kto si rodič žiadosť do 31.3. nepodá, nebude mať automaticky dieťa  nárok na dotáciu, bude uhrádzať platby za obedy tak ako doteraz. 

              Noví stravníci, ktorí sa doteraz nestravovali, ale mali by od 01.05.2023 záujem o stravovanie v ŠJ, musia sa prihlásiť na stravu cez zapisný lístok, ktorý tiež prikladáme. Treba ho vyplniť a doručiť osobne k vedúcej jedálne. Ak nemáte možnosť vytlačiť si prihlášku, treba sa hlásiť u vedúcej jedálne. 

              Termín je do 31.03.2023.

              ZP_od_1.5.2023_MS______s_DOTaCIOU.docx

              ZP_od_1.5.2023_ZS(1).docx

               

              Všetky informácie si prečítate v priloženom súbore:

              Navratka-_rodic_(6)_(1).docx

               

            • Nahliadnime spoločne do budúcnosti II.

            • Včera sme previedli školou našich najmenších škôlkarov. Dnes sme pozvali do školy predškolákov, pre ktorých si pripravili hodiny žiaci z 3.A - prírodovedu, z 3.B slovenský jazyk, zo  4.A prírodovedu a zo 4.B čítanie. Niektorí boli takí šikovní, že by mohli preskočiť prvý ročník :-) 

              Každá trieda mala pre štyri skupinky pripravené iné aktivity -skupinové práce, práce s IKT tabuľou, obrázkami. Niekde viedli celú hodinu žiaci, inde im pomáhala pani učiteľka. 

              Cieľom včerajšej a dnešnej akcie bolo ukázať našim škôlkarom, ako funguje vyučovací proces v škole a prepájať našu materskú školu so školou. 

               

            • Návšteva z Poľska

            • Na severe Poľska leží mestečko obklopené jazerami. Škola má dokonca vlastnú jachtu. V spolupráci s ďalšou školou v Poľsku a v Litve sme sa podieľali na podaní projektu Erazmus+ s cieľom zvyšovania kvalifikácie učiteľov pôsobiacich v partnerských školách v oblasti vyučovania vybraných kľúčových kompetencií žiakov, t. j. učebných zručností, sociálnych a občianskych kompetencií, iniciatívnosti a podnikania, kultúrneho povedomia a vyjadrovania.

              Pani riaditeľka Marzena Mokrzecka nás prišla osobne navštíviť a spoločne sme prebrali podmienky a výhody podaného  projektu pre zúčastnené školy. Na schválenie  má Eramus tri mesiace. 

            • Nahliadnime spoločne do budúcnosti I.

            • 9.3.2023

              K našej škole patrí aj materská škola, z ktorej väčšina detičiek postupuje ďalej k nám.  Dnes boli tí najmenší v sprievode ôsmačiek pozrieť, ako to na škole vyzerá. Najprv im dievčatá pripravili krátke aktivity v škôlke (čítanie z knižky, hru a rozohovor) a potom ich previedli miestami, kde za dva - tri roky budú tráviť väčšiu časť dňa. Najväčší úspech v očiach maličkých škôlkarov mala odborná učebňa, konkrétne model kostry a lebky :-) Ale nahliadli aj do tried,  kde im žiaci mohli klásť otázky a naopak škôlkari sa mohli pýtať našich detí. Zatiaľ sa hanbili a ich zrak sa často upieral na ich pani učiteľku, no kým prídu k nám na zápis budú už ostrieľanejší a skúsenejší.

              Tešíme sa znovu o rok. 

            • Príklady dobrej praxe

            • 28.3.2023

              Ďakujeme Základnej škole Narnia Trnava a pani riaditeľke Mgr. Petre Klementovičovej, ktorá nám umožnila nahliadnuť do vyučovacieho procesu v ich škole. Videli sme príklady dobrej praxe, hodiny, strávili sme čas medzi učiteľmi aj žiakmi počas prestávok. Každá nová skúsenosť nás posúva a skvalitňuje výchovno-vyučovací proces v našej škole. 

            • Múzeum holokaustu v Seredi

            • Dňa 27.3.2023 sa žiaci deviateho ročníka zúčastnili exkurzie do Múzea holokaustu v Seredi. Téma i  prehliadka expozície žiakov zaujala, čo potvrdili aj dnes na hodinách dejepisu. Svojím správaním a vystupovaním dokázali, že z malých a nezbedných žiakov už vyrástli rozumní mladí ľudia, ktorí vnímajú svet okolo seba a dokážu poukázať na nespravodlivé a neľudské postupy pri riešení židovskej otázky na Slovensku počas druhej svetovej vojny.

              Sme na vás hrdí deviataci!

            • Trnavský šachový rebríček

            • Žiaci zo šachového krúžku pod vedením Mgr.Petry Majerníkovej úspešne reprezentovali našu školu v dvoch kolách Trnavského šachového rebríčka a získali 3. miesto. 

              Žiakom gratulujeme k slvelému výkonu!

            • Straty a nálezy

            • Milí rodičia,

              ak si vaše dieťa niečo zabudne v škole a nenájde to u triednej pani učiteľky, môže si pohľadať svoje veci  každý deň ráno od 7:40-8:00 vo vestibule školy v blízkosti zariadenia na evidenciu dochádzky. 

              Čipy, hodinky, retiazky a iné hodnotnejšie veci nájdu v kancelárii zástupkyne školy. Stačí sa prísť kedykoľvek opýtať. 

              riaditeľka školy

            • Expert geniality show

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Expert geniality show.

              V obľúbenej súťaži Expert geniality show si žiaci 2.stupňa overili svoje vedomosti nielen v matematike, ale aj anglickom jazyku, geografii, biológii či športe. Všetkým zúčastneným gratulujeme.

            • Obvodné kolo Hollého pamätník

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Obvodné kolo Hollého pamätník.

              Počas dvoch dní prebiehalo v krásnych priestoroch Západoslovenského múzea v Trnave obvodné kolo recitačnej súťaže Hollého pamätník (obvod-vidiek). Z našej školy sa ho zúčastnilo päť odvážnych a zdatných recitátorov. Na súťaži sa nebojácne postavili pred odbornú porotu a divákov, získali tak cenné skúsenosti a vycibrili si svoje recitačné schopnosti. Počas prestávok mali možnosť objavovať aj zákutia nádherného interiéru múzea. Do okresného kola ďalej postupuje Matúš Žalud zo VI.A, ktorý sa umiestnil na 3.mieste v II. kategórii - poézia a Natália Korytárová z VIII.A, ktorá sa umiestnila na 3.mieste v III. kategórii - poézia. Víťazom srdečne blahoželáme k postupu a ďakujeme všetkým piatim recitátorom za reprezentáciu našej školy.

          • Anglicko – slovenské divadlo spojené s exkurziou  v Trnave
            • Anglicko – slovenské divadlo spojené s exkurziou v Trnave

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Anglicko – slovenské divadlo spojené s exkurziou v Trnave .

              Naši tretiaci si preverili svoje vedomosti z anglického jazyka na predstavení Lazy goat v Trnave. Náš program po predstavení pokračoval výstupom na mestskú vežu. Pre niektorých to bola previerka nielen fyzickej zdatnosti, ale aj odvahy, pretože po prekonaní 143 schodov sme sa ocitli vo výške 29m, z ktorej sa niekomu naozaj môže zatočiť hlava. Naša prehliadka pokračovala návštevou hradieb, námestia, Bernolákovej brány a ďalších prekrásnych zákutí historického stredu mesta. Odmenou za trpezlivosť detí bol nakoniec krátky rozchod v nákupnom centre.

            • Všetkovedko

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Všetkovedko.

              Už štrnástykrát si druháci, tretiaci a štvrtáci na základnej škole vyskúšali všetečné otázky, ktoré si pre nich autori súťaže pripravili. Deti si v jednotlivých ročníkoch vyskúšali, čo vedia z prvouky, vlastivedy, prírodovedy, slovenského a anglického jazyka, matematiky, informatickej, hudobnej, dopravnej a výtvarnej výchovy. Všetkým zúčastneným srdečne blahoželáme.

          • Krúžok  Maškrtníček
            • Krúžok Maškrtníček

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Krúžok Maškrtníček .

              Na ďalších hodinách Maškrtníčka sme skúšali rôzne ďalšie recepty. V predvianočnom období sme z ovocia vytvárali malých Mikulášov, piekli sme medovníčky, v januári sme skúšali zdravé nátierky so zeleninou, tvarovali a piekli Valentínske srdiečka, pestrofarebné muffiny a wafle. Nie vždy bolo všetko dokonalé, ale dôležité bolo, že deti práca bavila a nikdy im nechýbalo nadšenie a elán.

            • Hollého pamätník - školské kolo 2.- 4.ročník

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Hollého pamätník - školské kolo 2.- 4.ročník.

              Vo štvrtok sa v našej knižnici rozozneli hlasy nádejných recitátorov z 1.stupňa. V školskom kole Hollého pamätník v umeleckom prednese poézie a prózy súťažilo 19 žiakov. Pri prednese nám všetci ukázali svoju odvahu a nebojácnosť. Porota po ťažkom rozhodovaní určila víťazov. V umeleckom prednese poézie získala 1.miesto Timea Petrašovičová z II.B, 2.miesto Adela Branišová zo IV.B, 3.miesto obsadili dvaja žiaci – Matúš Bažík z III.A a Laura Štibraná z II.B. V umeleckom prednese prózy porota udelila len dve ocenenia: na 2.mieste sa umiestnil Jakub Molda z III.B a na 3.mieste skončila Viktória Sekerešová zo IV.A. Víťazom srdečne blahoželáme a všetkým súťažiacim ďakujeme za krásny zážitok z ich umeleckého prednesu.

            • Testovanie T9

            • Dňa 22. marca 2023 (streda) sa v našej škole uskutoční Celoslovenské testovanie žiakov 9.ročníka ZŠ T9 – 2023 z predmetov slovenský jazyk a literatúra a matematika. 

              Viac informácií nájdete na stránke https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

              Z tohto dôvodu budú mať žiaci 5. - 8. ročníka riaditeľské voľno. Zo stravy budú títo žiaci automaticky odhásení. 

              Vyučovanie žiakov 1.-4.ročníka bude prebiehať podľa platného rozvrhu hodín.

            • Oznam od spoločnosti Rajo

            • 15.2.2023

              Vážení rodičia,dlhodobou stratégiou spoločnosti RAJO v rámci Školského programu je sprostredkovať čo najväčšiemu počtu žiakov dotované mliečne produkty prostredníctvom siete škôl na Slovensku.Preto je nám ľúto, že vám musíme oznámiť, že pre neočakávane vysoký záujem škôl a žiakov zapojených do Školského programu o dotované RAJO mliečne produkty došlo aktuálne k vyčerpaniu štátnych a európskych prostriedkov pomoci na zabezpečenie bezplatnej dodávky do školských zariadení pridelených našej spoločnosti.I napriek tomu, že vzniknutú situáciu intenzívne riešime s kompetentnými organizáciami, musíme, žiaľ, momentálne pozastaviť predaj našich mliečnych výrobkov do školských zariadení za dotované ceny.Do vyriešenia situácie znižujeme cenu mliečnych nedotovaných výrobkov v našich školských automatoch od 15.2.2023 nasledovne:

              • Brejky biele mlieko 3,5% 250 ml na 0,40 EUR / ks
              • Brejky biele mlieko bezlaktózové 3,5 % 250 ml na 0,50 EUR / ks

              Cena všetkých nedotovaných ochutených mliek ostáva 0,60 EUR / ks.O aktuálnej situácií Vás budeme priebežne informovať.Ďakujeme veľmi pekne za pochopenie.

              Team školské mliekoRAJO s.r.o.