• Novinky

          • Workshop Inkluzívne vzdelávanie
            • Workshop Inkluzívne vzdelávanie

            • 1.12.2022

              Naša základná škola v spolupráci s Regionálnym centrom podpory učiteľov v utorok hostila 27 pedagogických a odborných zamestnancov z 13 -tich rôznych škôl v Trnavskom okrese. Témou workshopu bolo Inkluzívne vzdelávanie v praxi. Pojem inklúzia je u nás známy už viac rokov. Od 1.1.2022 sa pojem dostal do školského zákona ako jeden zo základných princípov výchovy a vzdelávania.

              Naším vzdelávaním a fungujúcim školským podporným tímom sme inšpirovali mnohé školy a ponúkli návody ako pracujú pedagogickí asistenti na hodinách, aké programy robia naši psychológovia a školskí špeciálni pedagógovia, aj o ťažkostiach, ktoré so sebou prináša a o výsledkoch, ktoré máme už za sebou. 

              Témy:

              Mgr.Magdaléna Eliášová-riaditeľka školy- Inkluzívne vzdelávanie-ako funguje v praxi

              PhDr.Terézia Drdulová, MBA- koordinátorka školského podporného tímu a školský špeciálny pedagóg- Práca s pedagogickým asistentom a podpora vo vzdelávaní

              Mgr.Miroslava Matyášová, Dis.art- sociálny pedagóg a ped. asistent, Mgr.Petra Majerníková-ped. asistent- Spolupráca ped.asistenta a učiteľa z pohľadu asistenta

              PaedDr.Monika Birošíková- školský špeciálny pedagóg- Práca so žiakmi s variantom A-ľahký stupeň mentálneho postihnutia

              Mgr.Katarína Mecsesová- školský psychológ- Preventívne programy

            • Okresné kolo v šachu

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Okresné kolo v šachu.

              Dňa 29.11. sa v CVČ Kalokogatia uskutočnilo okresné kolo v šachu. Gratulujeme Viktórii Sekerešovej zo 4.A triedy, ktorá sa umiestnila na krásnom 2.mieste a bude reprezentovať školu v krajskom kole.

            • Školské kolo olympiády v anglickom jazyku

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Školské kolo olympiády v anglickom jazyku.

              Počas dní 25.11 a 28.11. 2022 prebehli na našej škole školské kolá v olympiáde v ANJ a to hneď v troch kategóriách 1A,1B a 1C. Žiaci sú každým rokom šikovnejší a úspešnejší, z čoho mám veľkú radosť. Na prvom mieste sa umiestnili Terezka Kopúnková v kategórií 1A, Peter Feranec v kategórií 1B a Zoë Taylor v kategórií 1C. Peter a Terezka budú školu reprezentovať v okresnom kole. Všetkým srdečne gratulujeme!

            • Imatrikulácia prvákov

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Imatrikulácia prvákov .

              Dňa 23.11.2022 sa konala slávnostná Imatrikulácia prvákov. Naši najmladší žiaci sa predstavili piesňami, básňami a následne boli p. riaditeľkou a p. zástupkyňou ZŠ prijatí medzi žiakov našej školy. Pamiatkou im bol imatrikulačný list a sladká odmena. „Ja som prvák - veru tak, pasovaný – riadny žiak!“

            • Deň otvorených dverí

            • 22.11.2022

              Dnes si rodičia mohli pozrieť priestory školy, ktorú navštevujú ich deti, nakuknúť do odborných učební, posedieť si na hodinách a vidieť výchovno-vyučovací proces. 

              Rodičia sú takisto dôležitou súčasťou našej školy a ďakujeme tým, ktorí prijali naše pozvanie. 

            • Výchovný koncert- Prejav sa pohybom

            • Prejav sa pohybom – Koncert je motiváciou k pohybu a k aktívnemu životnému štýlu, pretože všetci vieme, ako je pohyb dôležitý pre zdravý vývoj dieťaťa. Miroslav počas koncertu predvedol niekoľko svojich choreografií a niektoré z nich naučil aj žiakov. Celý kultúrny dom žil pohybom. 

            • BUBNOVAČKA 2022

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album BUBNOVAČKA 2022.

              Deti pred násilím ticho neodstráni. S násilím sa môžeme vysporiadať len tak, že ho nebudeme bagatelizovať, prehliadať a vnímať ako niečo, čo sa nás predsa netýka. Preto sme sa aj v našej škole zapojili do tohto podujatia, ktoré organizuje Centrum Slniečko, n.o., člen Koalície pre deti Slovensko, pri príležitosti Svetového dňa prevencie týrania a zneužívania detí Počas 3. vyučovacej hodiny sa žiaci na druhom stupni, formou besedy s triednymi učiteľmi, oboznámili s problematikou násilia, jeho rôznymi druhmi, ako aj s postupom, ako reagovať a na koho sa obrátiť, ak je niekto obeťou alebo svedkom násilia. Starší žiaci získali nové informácie k téme násilia na internete. Potom sme spoločne "bubnovali" v telocvični, pod taktovkou žiakov VIII.A, ktorí určovali rytmus bubnovania.

            • Tímovka

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Tímovka.

              18. novembra sme sa venovali blokovej výučbe nazvanej Tímovka. Rozvíjali sme komunikáciu, vzťahy, učili sme sa alternatívne riešenia náročných situácií, aby sme dokázali predchádzať agresívnym prejavom v správaní.

            • Projekt z TTSK na cykloprístrešok úspešný

            • Podarilo sa! Peniaze sú schválené. 

              Vďaka úspešnej žiadosti o Dotáciu na podporu rozvoja cyklistickej dopravy a cykloturistiky, ktorú vyhlásil  Trnavský samosprávny kraj v rámci programu „Fond na rozvoj Trnavského kraja“ a na príprave ktorej  sa podieľala aj trojica aktívnych rodičov našich žiakov - Svetlana Petrovičová, Mária Uhlíková a Magdaléna Hlavatá, získala Základná škola s materskou školou Smolenice na projekt Cykloprístrešky pre žiakov v ZŠ Smolenice 27 tisíc eur.

               

            • Kolekcia oblečenia

            • Vážení rodičia, milí žiaci, 

              opäť pre vás otvárame e-shop s vlastnou voľnočasovou kolekciou oblečenia!!!

              Obednávanie je už spustené a bude možné do 20.11.2022. V ten deň sa e-shop uzavrie, objednaný tovar pôjde do výroby a následne sa odošle priamo k vám. 

              Preto neváhajte, pokiaľ si chcete objednať svoj kúsok zo školskej kolekcie. 

               https://www.kraloveskoly.cz/zssmolenice/

              Prajeme pekný deň.

            • Zelená škola - kompostujeme

            • Ďalší dielik do skladačky k zelenšej škole. Likvidácia biologického odpadu kompostovaním v areáli školy.  Výsledný produkt bio-kompost sa použije pre potreby vyvýšených záhonov. Realizácia za účasti žiakov druhého stupňa. Tento rok sme už stihli sadenie ovocných stromov, urobiť 4 vodozádržné opatrenia a máme ešte ďalšie nápady, v ktorých budeme pokračovať. 

            • Jesenný swapík - v spolupráci s rodičmi

            • 2.11.2022

              Milí starí rodičia, rodičia a žiaci !

              Na škole sa dňa 10.11. od 13:30-16:30  uskutoční prvý ročník jesenného swapíku ( znamená to, že môžete priniesť veci, ktoré nepotrebujete, a zároveň by poslúžili niekomu inému a opačne, vy si môžete vziať , čo sa páci vám). 

              Prvý ročník bude prebiehať nasledovne: k dispozícii bude veľká  telocvičňa, kde môžete priniesť veci, rozložiť si ich a pozrieť si veci, ktoré priniesol niekto iný. Ak bude vecí dostatok, môžete sa iba niečím potešiť a nič nosiť nemusíte.  Nevieme odhadnúť záujem, keďže ide o prvú akciu aj v spolupráci s rodičmi. 

              Cieľom akcie je dať veciam druhú šancu, nevyhadzovať a nekupovať nové. 

              Žiaci si pripravia stanovište, kde budú hovoriť o tom ako sa vyrába a produkuje oblečenie a kde končí nepredané oblečenie z veľkých reťazcov.

              Veci, ktoré nenájdu svojho majiteľa môžete zanechať u žiakov ( organizátorov), tieto veci posunieme na Trnavskú arcidiecéznu charitu, kde klientom určite pomôžu.

              Dones to, čo by si ešte sám užíval. 

            • Zelenšie Dušičky

            • Siedmaci sa zapojili do výzvy Viac lásky, menej plastov Zo Zelenej školy a vyrobili veniec z prírodných materiálov. 

              Výzvou chceme inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode, a aby aj Zelené školy inšpirovali iných k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

              Prečo?

              • na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi, končia na skládkach 
              • väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobených z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať.

              Preto:

              • Siahnime po živých kvetoch, menších sviečkach a spomienkových predmetoch z prírodných materiálov.

              • Uprednostňujme prírodné materiály, ktoré po splnení účelu skončia v rámci biologicky rozložiteľnom odpade.

              • Zvoliť dekorácie z kamienkov, kôry a podobných materiálov.

              • Nezabúdajme ,,v jednoduchosti je krása” - aj touto formou môžeme minimalizovať odpad.

              • Uvažujme o možnosti opakovaného použitia sklených kahancov.

               

              Spomínajme na svojich blízkych a pamätajme aj na prírodu.

            • Veselý Halloween

            • Možno sa pýtate, prečo si tento deň v škole pripomíname. Naši deviataci sami  prišli s nápadom, že by chceli spolu zorganizovať hallowensku akciu pre svojich mladších spolužiakov.

              A teda po včerajšom dni musíme povedať, že nás prekvapili. Svojou tvorivosťou, nápadmi, účelovými rekvizitami. Každý kút bol premyslený, nadizajnovaný ako sa na takúto akciu patrí. Staré plachty na oknách, visiace pavučiny, porozhadzované veci, kreatívne masky a premyslený program. Naši mladší žiaci zdolali niekoľko stanovíšť a zažili množstvo aktivít(prekonávanie prekážok, fotenie, maľovanie, kvíz, hádzanie loptičky na cieľ) , pri každej získali indíciu a postupne sa dopracovali k sladkému pokladu. Pre starších žiakov boli pripravené dve únikové miestnosti so strašidlami, kde hľadali indície a z nich potom poskladali báseň a číselný kód, ktoré im umožnili miestnosti opustiť. V tretej miestnosti žiaci absolvovali rôzne kreatívne aktivity ako kreslenie, modelovanie a skladanie.

              Zároveň sa niečo dozvedeli o pôvode Halloweenu a jeho tradíciách. Halloween ,ako si mnohí naši študenti doteraz mysleli, nie je americkým sviatkom. Jeho názov pochádza z kresťanského  názvu “All Hallow´s Eve” (podvečer všetkých svätých) a jeho tradície sú založené na keltských zvykov. Prvý krát sa oslavoval v Írsku. Postupne sa táto tradícia dostala aj do spojených štátov, kde ju priniesli írski prisťahovalci.

              Deti si dnešný deň poriadne uživili, veľa z nich prišlo v rôznych kostýmoch a chodbami sa ozýval smiech a vzrušenie.

              Deviatakom ďakujeme za úžasný zážitok a ostatným želáme krásne prázdniny!