• Novinky

            • Zelenšie Dušičky

            • Siedmaci sa zapojili do výzvy Viac lásky, menej plastov Zo Zelenej školy a vyrobili veniec z prírodných materiálov. 

              Výzvou chceme inšpirovať k tomu, aby sme na cintorínoch pristupovali s rešpektom nielen k ľuďom, ale aj k prírode, a aby aj Zelené školy inšpirovali iných k znižovaniu odpadu na cintorínoch.

              Prečo?

              • na našich cintorínoch sa zväčša odpad netriedi, končia na skládkach 
              • väčšina vencov, kytíc a kahancov je vyrobených z materiálov, ktoré sa nedajú recyklovať.

              Preto:

              • Siahnime po živých kvetoch, menších sviečkach a spomienkových predmetoch z prírodných materiálov.

              • Uprednostňujme prírodné materiály, ktoré po splnení účelu skončia v rámci biologicky rozložiteľnom odpade.

              • Zvoliť dekorácie z kamienkov, kôry a podobných materiálov.

              • Nezabúdajme ,,v jednoduchosti je krása” - aj touto formou môžeme minimalizovať odpad.

              • Uvažujme o možnosti opakovaného použitia sklených kahancov.

               

              Spomínajme na svojich blízkych a pamätajme aj na prírodu.

            • Veselý Halloween

            • Možno sa pýtate, prečo si tento deň v škole pripomíname. Naši deviataci sami  prišli s nápadom, že by chceli spolu zorganizovať hallowensku akciu pre svojich mladších spolužiakov.

              A teda po včerajšom dni musíme povedať, že nás prekvapili. Svojou tvorivosťou, nápadmi, účelovými rekvizitami. Každý kút bol premyslený, nadizajnovaný ako sa na takúto akciu patrí. Staré plachty na oknách, visiace pavučiny, porozhadzované veci, kreatívne masky a premyslený program. Naši mladší žiaci zdolali niekoľko stanovíšť a zažili množstvo aktivít(prekonávanie prekážok, fotenie, maľovanie, kvíz, hádzanie loptičky na cieľ) , pri každej získali indíciu a postupne sa dopracovali k sladkému pokladu. Pre starších žiakov boli pripravené dve únikové miestnosti so strašidlami, kde hľadali indície a z nich potom poskladali báseň a číselný kód, ktoré im umožnili miestnosti opustiť. V tretej miestnosti žiaci absolvovali rôzne kreatívne aktivity ako kreslenie, modelovanie a skladanie.

              Zároveň sa niečo dozvedeli o pôvode Halloweenu a jeho tradíciách. Halloween ,ako si mnohí naši študenti doteraz mysleli, nie je americkým sviatkom. Jeho názov pochádza z kresťanského  názvu “All Hallow´s Eve” (podvečer všetkých svätých) a jeho tradície sú založené na keltských zvykov. Prvý krát sa oslavoval v Írsku. Postupne sa táto tradícia dostala aj do spojených štátov, kde ju priniesli írski prisťahovalci.

              Deti si dnešný deň poriadne uživili, veľa z nich prišlo v rôznych kostýmoch a chodbami sa ozýval smiech a vzrušenie.

              Deviatakom ďakujeme za úžasný zážitok a ostatným želáme krásne prázdniny!

            • Skládka odpadu Trnava

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Skládka odpadu Trnava .

              Kolégium Zelenej školy sa v stredu 19.10. zúčastnilo exkurzie na skládke odpadu v Trnave. Praktické ukážky a praktické vyučovanie poskytuje deťom poznatky, ktoré ostanú uložené v ich hlávkach najdlhšie. Kolégium sa skladá zo žiakov z každého ročníka. Edukácia a osveta žiakov, učiteľov, ale i nepedagogických zamestnancov je jedna z úloh kolégia, pomocou ktorej putujeme ako škola k dosiahnutiu certifikátu a vlajky Zelenej školy.

            • TESTOVANIE POHYBOVÝCH PREDPOKLADOV ŽIAKOV I. ROČNÍKA

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album TESTOVANIE POHYBOVÝCH PREDPOKLADOV ŽIAKOV I. ROČNÍKA.

              Podobne ako prednedávnom tretiaci, aj naši prváci sa zapojili do celoslovenského testovania pohybových predpokladov. Testy boli zamerané na pohybové schopnosti ako sila, rýchlosť, koordinačné schopnosti a pohyblivosť. Každý prvák prešiel testovacou batériou, ktorá obsahovala deväť športových disciplín rôzneho charakteru.: výdrž v zhybe, ľah-sed, opakovaná zostava s tyčou, skok do diaľky z miesta, predklon v sede, viacstupňový vytrvalostný beh na 20 m, kotúľanie troch lôpt, člnkový beh a vlajková naháňačka. Cieľom projektu je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov ich dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci prvého ročníka v SR a zároveň slúži aj ako informácia pri nasmerovaní detí na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Prváci to zvládli na výbornú. Bojovali do posledného dychu, na svoje výkony môžu byť hrdí.

            • Plavecký výcvik tretiakov -2.časť

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Plavecký výcvik tretiakov -2.časť .

              Dňa 20.októbra ukončilo 38 tretiakov 20 hodinový plavecký výcvik v Senici. Všetci ho zvládli úspešne. Niektorí z nich prekonávali na prvých hodinách obavy z vody, ale postupne sa s vodou ,,spriatelili". Iní sa zdokonaľovali a tešili z každej novej hodiny a užívali si pobyt v nej. Na záver si všetci spoločne mohli povedať: ,,Super sme to zvládli! "

            • Sadenie stromu žiakmi z I.A

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Sadenie stromu žiakmi z I.A.

              Sadenie triedneho stromu Dňa 18.10. my, žiaci I.A sme na triednickej hodine sadili triedny strom . Je to lieska, ktorá bude s nami rásť. Každý z nás sa zapojil do sadenia, pri ktorom nám odborne pomáhal p. učiteľ Kučera. Tešíme sa, že budeme mať medzi stromami nášho kamaráta!

            • Do školy na bicykli

            • Rekord prekonaný!

              Podarilo sa! Včera prišlo do školy na bicykli alebo kolobežke 130 detí. Symbolické kolečko okolo školy sme však z bezpečnostných dôvodov zmenili na voľnú jazdu okolo detského ihriska.

              Deťom patrí poďakovanie a veríme, že si tento spôsob dopravy obľúbia a budú ho využívať aj v budúcnosti.

              V škole máme na kolobežky určené bezpečné miesto vo vestibule, stojany na bicykle sme presunuli zboku budovy, počet zatiaľ nenavyšujeme, čakáme na sprocesovanie prístrešku na bicykle. 

            • Sladká pomoc – dvakrát dobrá čokoláda

            • V piatok 21.10. sa v škole uskutoční zbierka pre pomoc deťom v afrických krajinách. Jej výnos je určený na projekty podporované Pápežským misijným dielom detí, mladým ľuďom v Keni, Rwande, Etiópii a v Ugande.

              Čokoláda je vyrobená na Slovensku. Jej predajná cena je 1 euro. Zakúpením čokoládky pomôžete zmierniť chudobu detí vo svete.

              V našej škole robíme počas tohto školského roka tri zbierky - Deň narcisov, Biela pastelka a Sladká pomoc. Je na vás, vážení rodičia, či zbierky podporíte a akou sumou. Organizáciu zabezpečujú žiaci zo Žiackej školskej rady spolu s koordinátorkou PhDr.PaedDr.Ivanou Štibranou, PhD. 

              Ďakujeme.

            • Olympiáda zo slovenského jazyka-školské kolo

            • Vybraní žiaci 8. a 9. ročníka sa zúčastnili školského kola Olympiády v slovenskom jazyku v kategórii C, ktorá pozostávala z písomnej a ústnej časti (tvorba/transformácia  textu a rečnícky prejav). Do okresného kola postupuje Natália Korytárová z 8.A. Ďakujeme žiakom za účasť a Natálke gratulujeme. 

            • Exkurzia Praveké more Cerová - Lieskové

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Exkurzia Praveké more Cerová - Lieskové.

              Zvládli sme to, aj keď nám počasie ku koncu moc neprialo 🙂. Deviataci dnes ukázali, že sú do koča aj do voza. V paleontologickom odkryte na Cerovej úžasne spolupracovali, vďaka čomu sa nám podarilo nájsť niekoľko fosílií morských organizmov, ktoré tu žili pred trinástimi miliónmi rokov...

            • DO ŠKOLY NA BICYKLI

            • Poď s nami do školy na bicykli! Už od pondelka začíname súťažiť v týchto kategóriách 

              NAJAKTÍVNEJŠIA ŠKOLA

              V dňoch od 17.10. do 27.10. budeme každý deň sčítavať počet žiakov, ktorí prídu do školy na bicykli alebo kolobežke. Súťažíme o stojany pre školu!!!

              ŽIAK - INFLUENCER

              Nahraj vtipné či motivačné video s „cyklo“ tematikou, zaves ho na instagram, použi tag @zssmolenice a si v hre o kvalitné bezdrôtové slúchadlá. Vyhráva najoriginálnejší nápad!!! (P.S. ak nie si fanúšik insta, pokojne video nahraj a kontaktuj pána učiteľa Machoviča)

               POKUS O PREKONANIE REKORDU - 19.10.2022

              Poďme prekonať náš školský rekord spred roka!!! 127 žiakov vtedy prišlo do školy na bicykli alebo kolobežke 

               Každý žiak, ktorý príde v stredu 19.10.2022 do školy na bicykli alebo kolobežke, absolvuje namiesto 5. vyučovacej hodiny čestné kolečko okolo školy 

              TEŠÍME SA NA VAŠU PODPORU 

            • ŠKOLSKÁ KNIŽNICA

            • „Nezáleží na tom, koľko máš kníh. Ale aké sú.“– Seneca

               

              Naša knižnica postupne prešla obrodou. Staré knihy, ktoré si roky nikto nepožičal, sme posunuli ďalej a pravidelne nakupujeme knihy, ktoré sú pre deti zaujímavé. Za posledné dva roky sme doplnili knižnicu o knihy v hodnote takmer 5000 eur (predovšetkým vďaka dvom projektom). 

              Tento rok je knižnica otvorená pre žiakov v pondelok od 13:30-14:30 a vo štvrtok od 13:00-14:00.